Nafta zbret nën 20 dollarë, niveli më i ulët që prej vitit 2001

 956 total views,  1 views today

Një fuçi naftë Brent nga Deti i Veriut shënoi sot një rënie nën 20 dollarë, niveli më i ulët që prej dhjetorit 2001, si pasojë e rënies së kërkesës për arin e zi dhe presionit që ushtrohet mbi stoqet e naftës bruto.

Rreth orës 12:25, një fuçi naftë Brent e Detit të Veriut për livrim në muajin qershor humbi 18,93% duke u shitur me 20,73 dollarë në Londër pasi kishte arritur në 18,10 dollarë tre orë më herët dhe ndërkohë që WTI po vazhdon të evoluojë në terren negativ.

Çmimi i naftës së papërpunuar Brent ra nën pragun e 20 dollarëve për fuçi ndërsa kriza si pasojë e koronavirusit i ri (COVID-19) vazhdon të ndikojë në rritjen e prodhimit së naftës për shkak të konsumit të ulët global.

Çmimi ndërkombëtar ra në 18,02 dollarë për fuçi, duke shënuar nivelin më të ulët që nga dhketori i vitit 2001, me një humbje ditore prej 29.27 % pasi të hënën u mbyll në 25,48 dollarë për fuçi.

Nafta bruto amerikane ra dje me rreth 20% duke u shitur me më pak se 15 dollarë njësia në Azi, niveli më i ulët prej më shumë se dy dekada, për shkak të uljes së kërkesës botërore si pasojë e pandemisë së koronavirusit.

Nafta amerikane West Texas Intermediate (WTI) shënoi një rënie prej më shumë se 18,7% duke arritur në 14,84 dollarë për njësi në shkëmbimet e para aziatike.

Për shkak të rënies së kërkesës së naftës të shkaktuar nga koronavirusi dhe rritjes së furnizimit grumbullues, prodhuesit e naftës kërkojnë me dëshpërim ruajtjen shtesë, e cila po mbaron me shpejtësi në të gjithë botën.

Më 12 prill vendet prodhuese të naftës OPEC+ ranë dakord për të frenuar prodhimin e tyre të përgjithshëm të naftës duke filluar nga muaji tjetër, një vendim që erdhi një muaj pas takimit të mëparshëm në Vjenë të Austrisë më 6 mars.