Drejtori i FBI-së: Covid-19 ka dalë nga laboratori kinez në Wuhan

Loading

Drejtori i FBI-së, Christopher Wray, thotë se agjencia që ai drejton beson se Covid-19 “me shumë gjasa” ka dalë nga “një laborator i kontrolluar nga qeveria kineze”.

“Prej disa kohësh tashmë, FBI ka vlerësuar se origjina e pandemisë është me shumë gjasa nga një incident i mundshëm në laborator”, tha ai për Fox News. Kjo është hera e parë që FBI konfirmon publikisht mendimin e klasifikuar të agjencisë mbi prejardhjen e koronavirusit që shkaktoi miliona të vdekur në mbarë botën nga viti 2020.

Këto pretendime janë hedhur poshtë më parë nga Kina, e cila akuzat se virusi ka dalë nga laboratori i virologjisë në Wuhan i ka quajtur gjithmonë shpifje. Deklarata e shefit të FBI-së u bë një ditë pasi ambasadori amerikan në Kinë i bëri thirrje vendit të tregohet më i ndershëm rreth origjinës së Covid-19.

Në intervistën e tij të martën, Wary tha se Kina ishte përpjekur në maksimum për të penguar përpjekjet rreth identifikimit të burimit të pandemisë. “Dhe kjo është fatkeqësi për të gjithë”, tha ai.

Disa studime kanë dalë në përfundimin se virusi ka dalë nga tregu i peshkut në Wuhan të Kinës, i njëjti qytet ku ndodhet edhe laboratori i shumëdiskutuar i virologjisë. Tregu ndodhet vetëm 40 minuta me makinë larg laboratorit, në të cilin zhvillohen kërkime rreth koronaviruseve.