Mungesa e punëtorëve/ 60 milion £ fruta dhe perime u kalben në Britani këtë vit

Dhjetëra miliona paund fruta dhe perime të freskëta janë lënë të kalben në fushat e Mbretërisë së Bashkuar pasi fermerët nuk mund të tërheqin mjaftueshëm punëtorë, njësoj si kriza e kostos së jetesës përkeqësohet.

Rreth 22 milionë paund (27 milionë dollarë) fruta dhe perime u kalbën në gjysmën e parë të vitit 2022 për shkak të mungesës së fuqisë punëtore, sipas një sondazhi nga Unioni Kombëtar i Fermerëve (NFU), i cili numëron afro 200 kultivues, raporton Bloomberg.

Meqenëse sondazhi mbuloi një të tretën e sektorit të hortikulturës, vlerësohet se humbja totale ka të ngjarë të kalojë 60 milion £ (73 milion dollarë), në një kohë kur çmimet e dyqaneve po rriten me një ritëm rekord.

Ndonëse edhe sektorët e tjerë të ekonomisë kanë mungesë të personelit, problemi mendohet të jetë shumë më i madh në industrinë e bujqësisë, e cila e ka të vështirë të tërheqë punëtorë, sepse punët janë sezonale dhe zakonisht përfshijnë orë të gjata punë fizike me paga relativisht të ulëta.