Shkollat ​​fillore në Utah ndalojnë Biblën për ‘vulgaritet dhe dhunë’

Një distrikt shkollor në shtetin amerikan të Utah ka hequr Biblën nga shkollat ​​fillore dhe të mesme për shkak se përmban “vulgaritet dhe dhunë”.

Lëvizja vjen pas një ankese nga një prind se Bibla e King James ka materiale të papërshtatshme për fëmijët.

Qeveria republikane e Jutas miratoi një ligj në vitin 2022 që ndalonte librat “pornografikë ose të pahijshëm” nga shkollat.

Shumica e librave që janë ndaluar deri më tani kanë të bëjnë me tema të tilla si orientimi seksual dhe identiteti.

Ndalimi i Biblës vjen mes një përpjekjeje më të madhe të konservatorëve amerikanë në shtete për të ndaluar mësimet mbi tema të diskutueshme si të drejtat LGBT dhe identiteti racor. Ndalimet për disa libra që konsiderohen fyese janë gjithashtu në fuqi në Teksas, Florida, Misuri dhe Karolinën e Jugut. Disa shtete liberale kanë ndaluar gjithashtu librat në disa shkolla dhe biblioteka, duke përmendur përmbajtjen e perceptuar fyese racore.

Vendimi i Utah-s u mor këtë javë nga Distrikti i Shkollës Davis në veri të Salt Lake City pas një ankese të paraqitur në dhjetor 2022. Zyrtarët thonë se kanë hequr tashmë shtatë ose tetë kopjet e Biblës që kishin në raftet e tyre, duke vënë në dukje se teksti ishte asnjëherë pjesë e kurrikulës së studentëve.

Komiteti nuk elaboroi arsyetimin e tij ose cilat pasazhe përmbanin “vulgaritet apo dhunë”.

Sipas gazetës Salt Lake Tribune, prindi që u ankua tha se Bibla e Mbretit James “nuk ka “vlera serioze për të miturit” sepse është pornografike sipas përkufizimit tonë të ri”, duke iu referuar ligjit të vitit 2022 për ndalimin e librave.

Ligjvënësi i shtetit Utah, i cili shkroi ligjin e vitit 2022, e kishte hedhur poshtë më parë kërkesën për heqjen e Biblës si një “tallje”, por ndryshoi kurs këtë javë pasi e quajti atë një “lexim sfidues” për fëmijët më të vegjël.

“Tradicionalisht, në Amerikë, Bibla mësohet dhe kuptohet më së miri, në shtëpi dhe rreth vatrës, si familje”, shkroi Ken Ivory në Facebook.

Vendimi i distriktit përcaktoi se përmbajtja e Biblës nuk shkel ligjin e vitit 2022, por përfshin “vulgaritet ose dhunë të papërshtatshme për studentët më të rinj”. Libri do të mbetet në vend në shkollat ​​e mesme lokale.

Bob Johnson, babai i një nxënësi të shkollës fillore në Distriktin Shkollor Davis, i tha CBS News se ai kundërshton heqjen e Biblës.

“Nuk mund të mendoj se çfarë ka në Bibël që duhet të hiqni prej saj. Nuk është sikur ka fotografi në të,” tha ai.

Distrikti nuk është i pari në SHBA që heq Biblën nga raftet e tij.

Një distrikt shkollor në Teksas vitin e kaluar e tërhoqi Biblën nga raftet e bibliotekave pas ankesave nga anëtarët e publikut që kundërshtonin përpjekjet e konservatorëve për të ndaluar disa libra.

Muajin e kaluar, studentët në Kansas kërkuan që Bibla të hiqej nga biblioteka e shkollës së tyre.