Jeff Bezos flet pasi e vizitoi hapësirën

 5,219 total views,  1 views today

Jeff Bezos dhe vëllai i tij, Mark ka folur për CNN-in disa momente pasi u ulën përsëri në Tokë.

Bezos tha se përvoja e fluturimit në hapësirë ishte “mahnitëse” dhe gati e pamundur të shprehej me fjalë.

Duke parë planetin Tokë nga raketa e tij, New Shepard pohoi se “ishte më e thellë për mua sesa prisja”, transmeton Telegrafi.

“Gjëja që ishte më e ndryshme për mua ishte pamja e Tokës. Kjo është gjëja për të cilën unë isha i befasuar”, tha ai.

“Ju ngriheni atje lart, dhe është kaq e vogël … ishte një gjë e vogël e vogël, dhe është e brishtë dhe … çon në shtëpi atë pikë që ne e dimë teorikisht, se duhet të jemi të kujdesshëm me atmosferën e Tokës. Por me të vërtetë e bën atë shumë të fuqishëm dhe real”, tha ai.

Bezos tha se ai dhe ekuipazhi i tij kishin një argëtim “tradicional” me gravitet zero duke u hedhur në njëri-tjetrin dhe duke u përpjekur të kapnin karamelet në gojën e tyre.

“Zero-G ishte sigurisht ndryshe nga sa mendoja se do të ndodhte. Por ishte çuditërisht e natyrshme të lëvizja në atë mjedis, gjë që nuk është ajo që po prisja”, tha Mark Bezos.

Jeff Bezos tha se fluturimi i tij nënvizon qëllimin e tij për eksplorimin e hapësirës, të cilin ai e konsideron si lëvizjen e industrisë së rëndë në hapësirë dhe mbajtjen e Tokës për banorët dhe industrinë e lehtë. Ai tha që kjo mund të zgjasë “shumë dekada”.

“Ajo që duhet të bëjmë është të ndërtojmë një rrugë në hapësirë në mënyrë që gjeneratat e ardhshme të marrin të gjithë industrinë e rëndë dhe industrinë ndotëse në Tokë dhe ta zhvendosin atë në hapësirë. Kështu që ne mund ta mbajmë këtë perlë të një planeti ashtu siç është, në vend që të shkatërrojmë atë, të cilën për fat të keq mund ta bëjmë “, tha ai.

Bezos gjithashtu falënderoi punonjësit dhe klientët e Amazonit për financimin e udhëtimit të Blue Origin në hapësirë.

“Unë dua të falënderoj çdo punonjës të Amazonit dhe çdo klient të saj, sepse ju djem paguat për të gjitha këto. Pra, seriozisht, për çdo klient të Amazon atje, dhe çdo punonjës të Amazonit, faleminderit nga zemra”, tha ai.

Ndryshe, raketa Blue Origin ka qëndruar për 11 minuta në hapësira ku në ekuipazh ishte 18-vjeçari, Olivier Daemen si dhe një 82-vjeçarja, Wally Funk të cilët shkruan histori shkaku i moshës së tyre.