Gjermania kërcënohet nga mungesa e fuqisë punëtore të kualifikuar

 1,067 total views,  2 views today

Gjermania pritet të përballet me një mungesë në rritje të punëtorëve të kualifikuar në dekadat e ardhshme, sipas një studimi të bërë nga Instituti Ekonomik Gjerman (IË).

“Nëse mosha e pensionit mbetet e njëjtë dhe nuk ka rritje të emigracionit të synuar, bizneset gjermane mund të humbasin një në tetë punonjës të aftë, pa llogaritur efektet e pandemisë së COVID-19”, vlerësoi IË.

Studimi shqyrtoi se çfarë do të ndodhë me tregun gjerman të punës pasi gjenerata e bebeve të dalë në pension.

Nëse rregullat e pensionit nuk ndryshojnë dhe emigracioni është i ulët, skenari më i keq, 4,2 milionë punëtorë të kualifikuar ose 12 %, do të dalin nga fuqia punëtore deri në vitin 2040.

Sipas skenarit më të mundshëm, atij të mesëm, numri i punëtorëve të kualifikuar do të bjerë me 3,1 milionë ose 8,8%.

“Megjithatë, nëse rregullat e emigracionit rregullohen dhe mosha e pensionit shtyhet prapa, numri i punëtorëve të kualifikuar midis moshës 20 dhe 69 mund të mbahet pothuajse i qëndrueshëm në vitet e ardhshme”, sqarohet në studim.

Sidoqoftë, ekonomia gjermane duhet të përgatitet për ndryshime strukturore, sepse gjithnjë e më shumë persona po zgjedhin një arsim akademik për trajnimin profesional, duke rezultuar në një përbërje të ndryshme të fuqisë punëtore të aftë në të ardhmen, sipas studiuesve të IË.

Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •