Kancelarja Angela Merkel gëzon një mbështetje të madhe tek europianët

 257 total views,  2 views today

Mungesën e kancelares gjermane Angela Merkel nuk do ta ndiejnë vetëm qytetarët gjermanë por edhe europianët. Sipas një sondazhi të realizuar mbi qëndrimet e 16,000 qytetarëve në 12 vende  të BE’së Merkel gëzon një mbështetje shumë të gjerë në të gjithë rajonin.

Të anketuarit thonë se ajo do të ishte kandidatja e tyre e preferuar për postin e Presidentes së Europës.

“Pa Merkelin, themelet e rolit udhëheqës të Gjermanisë në BE do të jenë dukshëm më të dobëta nëse qeveria e re nuk zbaton një strategji të besueshme që shkon përtej Merkelizmit“,  thuhet në analizën që shoqëron studimin.

Sa herë që Merkel merr një rol udhëheqës në BE  dhe tani, në fund të mandatit të saj, shumë qytetarë të BE’së e shohin Gjermaninë si një partner të besueshëm.

Kjo tregohet nga një sondazh i grupit të ekspertëve të Këshillit Evropian për Marrëdhëniet me Jashtë. Mesatarisht, një në tre të anketuar i besojnë Republikës Federale të Gjermanisë për të përfaqësuar interesat europiane në politikën ekonomike dhe financiare, si dhe në fushat e demokracisë dhe të drejtave të njeriut.

Sidoqoftë, në mosmarrëveshjet politike globale, besimi i Gjermanisë në mbrojtjen e vlerave europiane është më i ulët.

Raporti quhet “Përtej Merkelizmit” sepse kryesisht merret me besimin në rolin e Gjermanisë përtej epokës së Merkel. Çfarë presin europianët kur ajo nuk është më në drejtimin e Gjermanisë ? Përgjigja e tyre është e ndryshme: Spanjollët, holandezët, danezët  dhe hungarezët  mendojnë se Gjermania është e aftë të bëjë një ndryshim në interesat e BE’së në çështjet e demokracisë dhe të drejtave të njeriut. Në Itali dhe Poloni vetëm një në katër deri në pesë mendon kështu.

Në të gjithë Evropën, 41% e të anketuarve thanë se do të donin ta shihnin Merkelin si Presidente, ndërsa vetëm 14% do të zgjidhnin homologun e saj francez Macron.

Popullariteti i Merkel tejkalon atë të Macronit në vende të ndryshme të BE’së, përfshirë Holandën (58%), Spanjën (57%), Portugalinë (52%) dhe Danimarkën (46%) – duke demonstruar suksesin e saj në pozicionimin e Gjermanisë në Bashkimin Evropian.

Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •