Për 40 vjet, kolonializmi britanik vrau 100 milionë indianë

 332 total views,  2 views today

Nga Jason Hickel – Profesor në Institutin për Shkencën dhe Teknologjinë Mjedisore (ICTA-UAB)

Kohët e fundit po shihet një ringjallje e nostalgjisë për perandorinë britanike.

Libra të profilit të lartë si ‘Perandoria’ e Niall Ferguson kanë pohuar se kolonializmi britanik solli prosperitet dhe zhvillim në Indi dhe koloni të tjera.

Dy vjet më parë, një sondazh i YouGov zbuloi se 32 për qind e njerëzve në Britani janë aktivisht krenarë për historinë koloniale të vendit.

Kjo pamje e kolonializmit bie ndesh në mënyrë dramatike me të dhënat historike.

Sipas hulumtimit të historianit ekonomik Robert C Allen, varfëria ekstreme në Indi u rrit nën sundimin britanik, nga 23 për qind në 1810 në më shumë se 50 për qind në mesin e shekullit të XX-të.

Pagat reale ranë gjatë periudhës koloniale britanike, duke arritur një nadir në shekullin e 19-të, ndërsa krizay nga uria u bënë më të shpeshta dhe më vdekjeprurëse.

Larg nga përfitimi i popullit indian, kolonializmi ishte një tragjedi njerëzore me pak paralele në historinë e regjistruar.

Ekspertët pajtohen se periudha nga 1880 deri në 1920 – kulmi i fuqisë perandorake të Britanisë – ishte veçanërisht shkatërruese për Indinë.

Regjistrimet gjithëpërfshirëse të popullsisë të kryera nga regjimi kolonial duke filluar në vitet 1880 zbulojnë se shkalla e vdekjeve u rrit ndjeshëm gjatë kësaj periudhe, nga 37.2 vdekje për 1 mijë njerëz në vitet 1880 në 44.2 në vitet 1910.

Jetëgjatësia ra nga 26.7 vjet në 21.9 vjet.

Në një punim të fundit në revistën “World Development”, ne përdorëm të dhënat e regjistrimit për të vlerësuar numrin e njerëzve të vrarë nga politikat perandorake britanike gjatë këtyre katër dekadave brutale.

Të dhëna të forta mbi normat e vdekshmërisë në Indi ekzistojnë vetëm nga vitet 1880.

Nëse e përdorim këtë si bazë për vdekshmërinë “normale”, zbulojmë se rreth 50 milionë vdekje të tepërta ndodhën nën kujdesin e kolonializmit britanik gjatë periudhës nga 1891 deri në 1920.

50 milionë vdekje është një shifër tronditëse, dhe megjithatë ky është një vlerësim konservator.

Të dhënat mbi pagat reale tregojnë se deri në vitin 1880, standardet e jetesës në Indinë koloniale tashmë kishin rënë në mënyrë dramatike nga nivelet e mëparshme.

Aleni dhe studiues të tjerë argumentojnë se para kolonializmit, standardet e jetesës indiane mund të kenë qenë “në të njëjtin nivel me pjesët në zhvillim të Evropës Perëndimore”.

Ne nuk e dimë me siguri se cila ishte shkalla e vdekshmërisë parakoloniale të Indisë, por nëse supozojmë se ishte e ngjashme me atë të Anglisë në shekujt XVI dhe XVV (27.18 vdekje për 1 mijë njerëz), gjejmë se 165 milionë vdekje të tepërta ndodhën në Indi gjatë periudhës 1881-1920.

Si e shkaktoi sundimi britanik këtë humbje të jashtëzakonshme jete?

Kishte disa mekanizma.

Së pari, Britania shkatërroi në mënyrë efektive sektorin e prodhimit të Indisë.

Para kolonizimit, India ishte një nga prodhuesit më të mëdhenj industrialë në botë, duke eksportuar tekstile të cilësisë së lartë në të gjitha cepat e globit.

Pëlhura e thatë e prodhuar në Angli thjesht nuk mund të konkurronte.

Kjo filloi të ndryshojë, megjithatë, kur Kompania Britanike e Indisë Lindore mori kontrollin e Bengalit në 1757.

Sipas historianit Madhusree Mukerjee, regjimi kolonial praktikisht eliminoi tarifat indiane, duke lejuar mallrat britanike të vërshonin tregun e brendshëm, por krijoi një sistem taksash dhe detyrimesh të brendshme të tepruara që i pengonin indianët të shisnin rroba brenda vendit të tyre, e lëre më ta eksportonin atë.

Ky regjim i pabarabartë tregtar shtypi prodhuesit indianë dhe de-industrializoi në mënyrë efektive vendin.

Për t’i bërë gjërat edhe më keq, kolonizatorët britanikë krijuan një sistem grabitjeje ligjore, të njohur nga bashkëkohësit si “shkarkimi i pasurisë”.

Britania e takonte popullsinë indiane dhe më pas i përdori të ardhurat për të blerë produkte indiane – lloj, drithëra, pambuk dhe opium – duke i marrë këto mallra falas.

Këto mallra pastaj konsumoheshin brenda Britanisë ose rieksportoheshin jashtë vendit, me të ardhurat e futura në xhep nga shteti britanik dhe të përdorura për të financuar zhvillimin industrial të Britanisë dhe kolonive të saj të kolonëve – Shtetet e Bashkuara, Kanadaja dhe Australia.

Ky sistem e thau Indinë nga mallra me vlerë triliona dollarë në paratë e sotme.

Britanikët ishin të pamëshirshëm në imponimin e kullimit, duke e detyruar Indinë të eksportonte ushqim edhe kur thatësira ose përmbytjet kërcënonin sigurinë ushqimore lokale.

Historianët kanë vërtetuar se dhjetëra miliona indianë vdiqën nga uria gjatë të shkaktuarë nga politika në fund të shekullit të XIX-të, pasi burimet e tyre u dërguan në Britani dhe kolonitë e saj të kolonëve.

Administratorët kolonialë ishin plotësisht të vetëdijshëm për pasojat e politikave të tyre.

Ata panë se si miliona vdisnin nga uria dhe megjithatë ata nuk ndryshuan kurs.

Ata vazhduan t’i privonin njerëzit me vetëdije nga burimet e nevojshme për mbijetesë.

Hulumtimi ynë zbulon se politikat shfrytëzuese të Britanisë u shoqëruan me rreth 100 milionë vdekje të tepërta gjatë periudhës 1881-1920.

Ky është një rast i drejtpërdrejtë për reparacionet, me precedent të fortë në të drejtën ndërkombëtare.

Pas Luftës së Dytë Botërore, Gjermania nënshkroi marrëveshje reparacionesh për të kompensuar viktimat e Holokaustit dhe së fundmi ra dakord t’i paguante dëmshpërblime Namibisë për krimet koloniale të kryera atje në fillim të viteve 1900.

Në vazhdën e aparteidit, Afrika e Jugut pagoi dëmshpërblime për njerëzit që ishin terrorizuar nga qeveria e pakicës së bardhë.

Historia nuk mund të ndryshohet dhe krimet e perandorisë britanike nuk mund të fshihen.

Por reparacionet mund të ndihmojnë në adresimin e trashëgimisë së privimit dhe pabarazisë që prodhoi kolonializmi.

Është një hap kritik drejt drejtësisë dhe shërimit.