Samiti i Tiranës, dështon miratimi i deklaratës, shkak raportet Kosovë-Serbi

 6,814 total views,  1 views today

Në Samitin e Krerëve të Ballkanit Perëndimor, të mbajtur të enjten në Tiranë, ka qenë e paraparë të nënshkruhej edhe një deklaratë, por që në fund ka dështuar.

Fillimisht mediat në Serbi raportuan se ajo është tërhequr për shkak se kryeministri i Kosovës në minutat e fundit ka kërkuar që në dokument të shkruhej Republika e Kosovës dhe ka refuzuar ta nënshkruajë. Megjithatë, kjo është mohuar nga Qeveria e Kosovës.

Në një përgjigje për KOHËN, zëdhënësja Rozafa Kelmendi ka thënë se ky lajm është i pavërtetë teksa ka theksuar se deklarata është tërhequr nga nikoqiri i takimit.

“Lajmi për refuzimin e nënshkrimit të deklaratës së përbashkët nga Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, është i pavërtetë. Deklarata është tërhequr nga vetë nikoqiri i takimit, pasi është vërejtur që ka dallime të mëdha mes Kosovës dhe Serbisë”, ka thënë ajo duke mos dhënë detaje tjera.

Samiti i sotëm u dallua edhe për polemizimin mes kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti, me atë të Serbisë, Ana Bërnabiq. Teksa Kurti ka thënë se mosnjohja e Kosovës nga ana e Serbisë është pengesa kryesore për bashkëpunimin rajonal, Bërnabiqi i ka quajtur provokime pikëpamjet e Kurtit.

Në anën tjetër, rreth 30 miliardë euro i ka zotuar Bashkimit Evropian për vendet e Ballkanit Perëndimor në projektet infrastrukturore, hekurudhore, të energjisë e digjitalizimit. Por zyrtarë të BE-së kanë kërkuar prej shteteve të Ballkanit t’i eliminojnë barrierat që ekzistojnë dhe të mundësohet liria e lëvizjes së njerëzve, mallrave, kapitalit e shërbimeve.

E Kurti ka propozuar një Marrëveshje të Evropës Juglindore për Tregti të Lirë (SEFTA) si kornizë të re bashkëpunimi për të ardhmen në Ballkanin Evropian.

Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •