Britani/ Të rinjve nën-30 vjec u ofrohet nje tjeter variant i vaksinës AstraZeneca

 479 total views,  1 views today

Të rinjve nën-30 vjec u ofrohet nje tjeter variant i vaksinës AstraZeneca për shkak të provave që e lidhin atë me mpiksjen e rrallë të gjakut, thotë organi këshillues i vaksinave të MB.

Një përmbledhje nga rregullatori i barnave MHRA i gjetur deri në fund të marsit 79 njerëz në Mbretërinë e Bashkuar pësuan mpiksje të rrallë të gjakut pas vaksinimit prej të cilëve vdiqën.

Rregullatori tha se kjo nuk ishte provë që goditja kishte shkaktuar mpiksjen.

Por thuhej që lidhja po bëhej më e fortë.

Dr June Raine, nga MHRA, tha që efektet anësore ishin “jashtëzakonisht të rralla” – dhe do të bëhej më shumë punë për të identifikuar nëse vaksina po shkaktonte mpiksjen.

“Bilanci i përfitimeve dhe rreziqeve të njohura është ende shumë i favorshëm për shumicën e njerëzve.”

Ajo shtoi: “Siguria e publikut është prioritet në të mendjet tona.”

Shqyrtimi bëri që grupi këshillimor i qeverisë për vaksinat, JCVI, të rekomandojë që njerëzve të moshës 18 deri në 29 vjeç t’u ofrohet një vaksinë alternative aty ku është e mundur.

Personat që kanë bërë dozën e parë të vaksinës AstraZeneca duhet të marrin dozën e dytë. Vetëm ata që pësuan një nga këto mpiksje të rralla të gjakut pas dozës së parë nuk duhet të vaksinohen, tha MHRA.

Njerëzit me çrregullime të gjakut që i lënë ata në rrezik të mpiksjes duhet të diskutojnë përfitimet dhe rreziqet e vaksinimit me mjekun e tyre para se të shkojnë për një goditje.

Gati dy të tretat e rasteve të mpiksjeve të rralla janë parë tek gratë. Personat që vdiqën ishin të moshës midis 18 dhe 79 vjeç.

Sidoqoftë, nuk ishte e mundur të identifikohej nëse mosha ose gjinia i bënte njerëzit më të rrezikuar nga këto mpiksje të rralla të gjakut.

Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •