Gjendet në Angli shpella e vjetër ku mund të ketë jetuar një mbret anglo-sakson

 185 total views,  1 views today

Një banesë e gjetur në një shpellë anglo-saksone mund të ketë qenë shtëpia e një mbreti anglez i cili u bë një shenjtor më vonë. Mendohet se daton nga fillimi i shekullit të 9-të, banesa në qarkun qendror anglez të Derbyshire u zbulua nga një ekip i Universitetit Bujqësor Mbretëror (RAU) dhe një ekipi arkeologjik nga Wessex.

Ekipi kreu një studim të hollësishëm të Shpellave të Kishave Anchor në jug të Derbyshire, duke arritur në përfundimin se shpellat ndoshta datojnë nga periudha e hershme mesjetare sesa nga shekulli 18 siç mendohej më parë.

Edmund Simons, një studiues në RAU, i tha CNN se shpella është një ‘hapësirë ​​e vogël dhe intime’ që është një nga mjediset e brendshme më të vjetra që kanë mbijetuar në Britani.

Ndërsa ka disa kisha me mjedise të brendshme të paprekura që datojnë nga një periudhë e ngjashme, Simons tha, ‘nuk ka askund tjetër në të vërtetë ku mund të hyni diku ku dikush hante, flinte dhe lutej dhe jetonte’.

“Është e jashtëzakonshme.” – shtoi ai.

Studiuesit kryen një studim të hollësishëm për të rindërtuar një shtëpi që përmban tre dhoma, si dhe një kishëz.

Shpellat janë prerë nga shkëmbi i butë ranor dhe portat dhe dritaret e tyre të ngushta i ngjajnë arkitekturës saksone, ndërsa një shtyllë e prerë shkëmbi është e ngjashme me atë që gjendet në një kriptë aty pranë.

Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •