Rekord i numrave të infeksionit të përditshëm në Ballkanin Perëndimor

 214 total views,  1 views today

Vendet në Ballkanin Perëndimor kanë zbatuar disa nga masat më të rrepta të Evropës për të kufizuar përhapjen e koronavirusit. Qeveritë vendosën bllokime totale gjatë fundjavave të gjata, orareve ditore dhe ndalimeve të udhëtimit ndërkombëtar.

Dhe kontrollet e rrepta prodhuan rezultate të dukshme, me infeksionin e rajonit një përqindje të mesatares së BE-së. Mali i Zi madje deklaroi se ishte vendi i vetëm i Evropës pa një rast të vetëm aktiv.

Por, kufizimet më të lirshme kanë sjellë një numër rekord të përditshëm të infeksioneve të reja në disa vende, përfshirë Maqedoninë e Veriut dhe Bosnjën. Dhe, megjithëse Serbia dhe Mali i Zi janë në listën e gjelbër të BE-së, rastet e reja në rritje – detyruan Austrinë të lëshojë një paralajmërim kundër udhëtimit në të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor.

Serbia ka rikthyer disa kufizime në një përpjekje për të parandaluar situatën që mund të dalë jashtë kontrollit. Shefi i saj epidemiolog tha se vendi ishte “tani duke arritur maksimumin e pikut të dytë”.

Qytetarët që planifikojnë të udhëtojnë në vendet e BE do të duhet të shpresojnë se ky është një vlerësim i saktë./BBC

Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •