Respektimi i masave antiCovid, 175 mjekë brenda dhe jashtë vendit apel politikës

 1,331 total views,  1 views today

175 mjekë shqiptarë brenda dhe jashtë Shqipërisë i janë drejtuar me një letër të hapur drejtuesve kryesorë politikë në vend që të kontribuojnë me respektimin e masave antikovid.

Në letrën drejtuar Presidentit të Republikës, Ilir Meta, Kryeministrit dhe kryetarit të Partisë Socialiste: Edi Rama, kryetarit të Partisë Demokratike: Lulzim Basha, kryetares së Partisë Lëvizja Socialiste për Integrim: Monika Kryemadhi, kryetarëve të partive politike pjesëmarrëse në procesin zgjedhor të 25 prillit, dhe Komisionerit Shtetëror të Zgjedhjeve,  Ilirjan Celibashi, mjekët shprehen se, “me rastin e afrimit të zgjedhjeve të përgjithshme të 25 Prillit 2021, ku mijëra qytetarë po angazhohen në fushatën parazgjedhore e më pas përmes vullnetit të votës së tyre, do të kenë mundësi të zgjedhin qeverinë e re, ne, personeli mjekësor, shohim me shqetësim respektimin dhe mbarëvajtjen e masave antikovid, të cilat janë përcaktuar me ligj, pikërisht me votë në Parlamentin e Republikës së Shqipërisë”.

“Duke qenë se shifrat e infektimeve të reja dhe akoma më tepër të vdekjeve, janë në një trend rritës shqetësues, donim t’ju drejtoheshim nëpërmjet kësaj letre të hapur, ku secili nga Ju, me kompetencat përkatëse, të kontribuojë në respektimin dhe zbatimin e masave ndaj Covid-19 në Shqipëri”, theksojnë mjekët.

“Nëpërmjet kësaj letre të hapur kërkojmë vëmendjen tuaj në zbatimin e Urdhrit të ministres së Shëndetësisë, Ogerta Manastirliu Nr. 633 të datës 17.11.2020 “Ndalohen grumbullimet me më shumë se 10 (dhjetë) persona në vende të mbyllura dhe të hapura, në konferenca, tubime, mbledhje partiake, në ceremonitë festive, ceremonitë martesore dhe organizimet përtej familjare të ceremonive mortore“, në mbështetje të Ligjit Nr. 15/2016, të Kushtetutës së Republikës së Shqipërisë, “Për parandalimin dhe luftimin e infeksioneve dhe sëmundjeve infektive“, Nenit 102, Pika 4, në mbështetje të Udhëzimeve të Institutit të Shëndetit Publik, “Me qëllim mbrojtjen e Shëndetit të popullatës nga infeksioni i shkaktuar nga Covid-19“, Neni 7, në mbështetje të Ligjit 44/2015 “Kodi i Proçedurave Administrative të Republikës së Shqipërisë“, nenit 113, si edhe të vendimit nr. 4856 datë 16.11.2020 të Komitetit Teknik të Ekspertëve”, theksojnë mjekët.

“Përdorimit të detyruar të barrierave mbrojtëse (maskave), bazuar në Aktin Normativ Nr. 32 të Këshillit të Ministrave, datë 12.10.2020 “Për një ndryshim në aktin normativ nr. 3, datë 15.3.2020, të nr. 32 datë 12.10.2020 i Këshillit të Ministrave, “Për marrjen e masave të veçanta administrative gjatë kohëzgjatjes së periudhës së infeksionit të shkaktuar nga Covid-19”, të ndryshuar”, Neni 3, pika 23 si edhe sipas Udhëzimit Nr. 1163/1 prot. datë 13.10.2020 të Insitutit të Shëndetit Publik “Udhëzues mbi përdorimin e detyrueshëm të maskave në ambientet jashtë shtëpisë” të publikuar nga Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale”, shtojnë ata.

“Mbajtjes së distancës fizike prej 2 metrash, nga të gjithë personat, brenda dhe jashtë ambjenteve të qendrës së votimit. Gjithashtu, votuesit duhet të mbajnë maskën mbrojtëse gjatë gjithë kohës, me përjashtim kur duhet të identifikohen nga anëtari i këshillit të vendvotimit. Në vendvotim duhet të vendosen edhe dezinfektuesit që duhet të përdoren nga votuesit në hyrje dhe në dalje nga vendvotimi. Respektimi i rreptë i masave antikovid është pergjegjësi e stafit zgjedhor duke nënvijëzuar që ky staf është përgjegjës për dezinfektimin dhe ajrosjen kohë pas kohë të qendrave të votimit dhe vendvotimeve si dhe për zbatimin e masave parandaluese gjatë procesit të votimit dhe atij të numërimit të votave”, theksojnë mjekët.

Mjekët kërkojnë edhe, “marrjen e masave të duhura organizative nga Komisioni Qendror Zgjedhor (KQZ), për të regjistruar personat që janë të infektuar me SARS-CoV-2, ata që janë në karantinë apo izolim të detyruar, si dhe të kujdeset për përditësimin e listës së këtyre votuesve në kohë reale. KQZ duhet të ndërmarrë procedurat e duhura që personave të izoluar/karantinuar tu mundësohet pjesëmarrja në votim”.

“Takimet, konferencat dhe mbledhjet zgjedhore me mbi 10 (dhjetë) persona të mbahen në formatin elektronik, për të evituar kontaktet fizike mes elektoratit duke u mbështetur ne Aktin Normativ Nr. 3, datë 15.3.2020, Neni 3, pika 2 “ Për marrjen e masave të veçanta administrative gjatë kohëzgjatjes së periudhës së infeksionit të shkaktuar nga Covid-19“”, shprehen mjeķët.

“Grupet në risk (personat mbi 65 vjeç, personat që vuajnë nga sëmundje shoqëruese) të shmangin aktivitetet parazgjedhore sipas rekomandimeve të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH).
Është momenti i duhur për të treguar që të gjithë bashkë mund t’ja dalim të luftojmë këtë pandemi”, nënvizojnë mjekët.

“Ju jeni faktorë të rëndësishëm në dinamikën e shoqërisë shqiptare dhe kjo sjell përgjegjësi ligjore e morale ndaj popullësisë që kërkon vëmëndjen dhe angazhimin tuaj në mbrojtjen e shëndetit e të jetës së tyre. Një popull i shëndetshëm është çelësi për një të ardhme të mbarë, për të gjithë”, përfundon letra e 175 mjekëve shqiptarë.

Mjekët shqiptarë brenda dhe jashtë Shqipërisë
1. Arjola Ustalli, mjeke pneumologe, Itali
2. Arvena Hila, mjeke reumatologe, Itali
3. Drilon Cupi, mjek internist/mjek urgjence, Gjermani
4. Elona Cekani, mjeke onkologe, Zvicër
5. Eni Dragoj, PhD, mjeke kardioanesteziste, Itali
6. Erjon Panajoti, mjek anestezist, Shqipëri
7. Ilir Halili, mjek pneumolog, Shqipëri
8. Indrit Seferi, specialist i Shëndetit Publik
9. Roland Jovani, mjek pneumolog, Francë
10. Rubjona Xhani, mjeke neurologe, Itali
11. Vjosana Gosnishti, mjeke specializante në Obstetrikë-Gjinekologji, Gjermani
12. Xhulieta Treska, mjeke neurologe, Gjermani
Deri tani janë bashkuar me ne edhe kolegët:
1. Ada Bico, mjeke familje, USA
2. Adelaida Balani, MPF Durrës, Shqipëri
3. Alban Jaupi, Neurokirurgji, Shqipëri
4. Albana Duka, mjeke stomatologe, Shqipëri
5. Albina Ndoja, specializante Anatomi Patologjike, Shqipëri
6. Altin Cane, Pediatri, Shqipëri
7. Amarilda Kapxhiu, Mjekësi interne, Gjermani
8. Andi Bregu, infermier, Shqipëri
9. Andi Marku, mjek i përgjithshëm, Shqipëri
11. Anisa Shehu, farmaciste, Shqipëri
12. Anisa Bako, anesteziste, Gjermani
13. Anisa Shehu, farmaciste, Shqipëri
14. Arben Gjeka, Mjekësi Urgjence, Itali
15. Artemona Yzeiri, pnumopediatre, Shqipëri
16. Aurora Pecaku, ophthalmologe, Shqipëri
17. Azhena Shehu, mjeke Laboratori Klinik Biokimik, Shqipëri
18. Besmira Zenelaj, psikiatre për fëmijë dhe adoleshentë Shqipëri
19. Bjanka Goga, stomatologe, Shqipëri
20. Çesk Biba, mjek internist, Gjermani
21. Denada Mone, obsteter gjinekologe, Gjermani
22. Diana Hysi, mjeke familje, Shqipëri
23. Dorian Malaveci, Kardiologji Shqipëri
24. Elda Braho, Mjeke spezializante per psikiatri Gjermani
25. Eldisa Kurti, Mjeke e pergjithshme, Shqiperi
26. Elena Gjonbalaj, Reumatologji, Shqiperi
27. Elida Shahini, Mjeke Familje, Shqiperi
28. Elira Molla, Psikiatre e femijeve dhe adoleshenteve, Shqiperi
29. Elona Dyrmishi, Stomatologe,Gjermani
30. Elva Duro, Mjeke Stomatologe, Shqiperi
31. Emira Alizoti, Mjekësi Transfuzive, Shqipëri
32. Entela Singjeli, Mjeke e pergjithshme, France
33. Entela Kapaj, Dermatologji, Shqiperi
34. Enver Halili, Neurologji, Shqiperi
35. Ereida Rraklli, Neurologe, Shqiperi
36. Eriseldi Rapi, Gastrohepatolog, Gjermani
37. Ervina Balleshi, Msc.Ortodonci, Mjeke stomatologe Shqiperi
38. Evelina Skenderi, Nefrologji, Itali
39. Fatbardha Kosturi, Mjeke e pergjithshme, Shqiperi
40. Florina Gosturani, Mjeke e pergjithshme, USA Connecticut
41. Flutura Kondili, Gjinecologe, Itali
42. Frinks Devole, Specialist i mjekesise interne, Gjermani
43. Genci Zyferi, Toksikologji, Shqiperi
44. Gentjol Shushari, Kardiologji-Mjekesi Interne, Gjermani
45. Gjergji Merja, Psikiater/Neurolog, Gjermani
46. Grandi Prifti, Mjek stomatolog, Shqiperi
47. Hamide Hoxha, Pediatri, Shqiperi
48. Hatixhe Latifi-Pupovci, Imunologji klinike dhe alergologji, Kosove
49. Holta Duda, Alergologji Imunologji Klinike, Shqiperi
50. Irena Kuqi, Mjeke interniste/kardiologji, Gjermani
51. Irma Kola, Mjeke laboratori klinik biokimik, Shqiperi
52. Klaudio Jani, Neurologji, Gjermani
53. Klea Kuci, Mjeke e Pergjithshme, Shqipëri
54. Klea Troka, Mjeke e Përgjithshme, Epidemiologji, USA
55. Kledi Lame, Psikiatri, Shqipëri
56. Kristina Sevo, Ortodonte, Shqiperi
57. Laura Osmani, Farmaciste, Itali
58. Lea Damzi, Mjeke e Pergjithshme, Shqiperi
59. Leidon Shapo, Mjek dhe specialist i shendetit publik Mbreteri e Bashkuar (UK)
60. Malvina Manga, Mjeke familje, Shqipëri
61. Marseda Spiro, Mjekesi interne, Gjermani
62. Marsela Shani, Hematologe, Shqiperi
63. Marsiano Qëndro, Mjek i përgjithshëm, Shqipëri
64. Merikjena Beqiraj, Mjeke e pergjithshme, Shqiperi
65. Migena Qajalliu, Stomatologji, Shqiperi
66. Mirlinda Naci, Dentiste, Shqiperi
67. Olta Gishti, Okuliste, Hollande
68. Orgesa Dino, Farmaci, Shqiperi
69. Pranvera Alushi, Mjeke stomatologe, Gjermani
70. Valbona Xhengo, Mjeke e Pergjithshme, Shqiperi
71. Valbona Mance, Mjekesi familje, Gjermani
72. Valbona Selimaj Kontoni, Pediatre Infeksioniste, Belgjikë
73. Valmira Kodra, Psikiatri, Gjermani
74. Adela Sulejmani, Mjeke laboratori, Itali
75. Adenisa Kerpica, Farmaciste, Shqiperi
76. Alma Skenderi, Pediatri, Shqiperi
77. Anila Bejko, Mjek familje, Pediatri, Shqipëri
78. Anita Krrashi, Nefrologe, Shqiperi
79. Arjola Naci, Mjeke familje, Shqiperi
80. Asllan Ruko,Infermier, Gjermani
81. Besa Beqollari, Mjekësi interne, Gjermani
82. Besiana Salihi, Mjeke e pergjithshme, Maqedoni e veriut
83. Brunilda Haxhiu, Onkologe, Kosove
84. Dalina Raseni, Mjeke Familje, Shqiperi
85. Donjeta Bali, Pediater Onkohematolog, Shqiperi
86. Edlira Lashi, Mjek Familje, Shqiperi
87. Endri Hasimi, Kardiolog, Shqiperi
88. Enkeleda Duka, Pediatre, Shqiperi
89. Fabjola Karaj, Mjeke e pergjithshme, Shqiperi
90. Fatbardha Hodo, Mjeke familje, Shqipëri
91. Igla Logu, Mjeke familje, Shqiperi
92. Ina Prifti, Psikiatre, Shqiperi
93. Iris Prifti, Mjeke Familje-Pediatri, Shqiperi
94. Jonida Dika, Mjekësi Interne, Gjermani
95. Klevis Thomai, Otorinolaringolog, Shqipëri
96. Luljeta Vathi, Onkologji, Shqiperi
91. Marina Pavllo, Psikiatri, Shqiperi
98. Nertila Tahiri, Mjeke e pergjithshme, Kosove
99. Odesa Dylgjeri, Mjeksi Urgjence, Gjermani
100. Paulina Lushaku, Specializante Mjekesi Familje, Itali
101. Rozela Tarazhi, Psikiatri e Femijeve dhe Adoleshenteve, Shqiperi
102. Ada Gjuzi, Mjeke e pergjithshme, Shqiperi
103. Aferdita Stroka, Mjeke e pergjitheshme, Shqiperi
104. Arben Beja, Kryeinfermier, Shqiperi
105. Artemisa Monopati, Infermiere profesionale, Itali
106. Artur Xhumari, Neurokirurg, Shqiperi
107. Aurel Vula, Reumatolog-Pediater, Shqiperi
108. Ediola Dafa, Psikiatri, Gjermani
109. Ediola Naqellari, Pediatri, Shqiperi
110. Elida Mici, Kirurge Flebologe, Shqiperi
111. Elona Hila, Pneumologe, Shqiperi
112. Enea Bitri, Stomatologji, Specializant Ortodonci-Ortopedi Shqiperi
113. Fatjon Hajdari, Mjek i pergjithshem, Shqiperi
114. Gentian Caco, Kirurg vaskular, Shqiperi
115. Gjergji Kaci, Kirurg-urolog, Shqiperi
116. Ina Çala, Mjeke e përgjithshme, Shqipëri
117. Irini Rapushi, Mjeke e pergjithshme, Shqiperi
118. Irsa Burda, Endokrinologe, Shqiperi
119. Jonida Kito, Specialiste e urgjencave mjekesore, Shqiperi
120. Jonida Ceni, Kardiologji, Gjermani
121. Jonida Sulejmani, Dermatologji, Gjermani
122. Ledia Balla, Oftalmologe, Shqiperi
123. Leonida Metuku, Interne/kardiologji, Suedi
124. Lindita Dedej, Interniste Endokrinologe, Shqiperi
125. Majlinda Kondakciu, Mjeke laboratori Klinik-Biokimik, Shqiperi
126. Manjola Luzi, Onkologe, Shqiperi
127. Migena Gjoka, Mjeke interniste, Gjermani
128. Mitiana Trungu, Farmaciste, Shqiperi
129. Myslim Kuci, Infermier, Shqiperi
130. Oltjana Caushi, Neurologji, Gjermani
131. Sherif Krrashi, Reumatolog, Shqiperi
132. Zaide Sulejmani, Mjeke Laboratori, Shqiperi
133. Albana Cane, Anesteziste-Reanimatore, Shqiperi
134. Enkeleida Ibro, Mjeke Urgjence, Mjekesi Pune, Gjermani
135. Glenda Bregu, Pediatri, Shqiperi
136. Henrida Kule, Radiologe, Itali
137. Ilda Mano, Specializante Anatomi Patologjike, Shqipëri
138. Jonida Haxhi, endokrinologe, Itali
139. Migena Haka, stomatologe, Shqipëri
140. Xhensila Zdrava, mjeke përgjithshme, Shqipëri
141. Adela Belli, Mjeke e përgjithshme, Shqiperi
142. Aida Decaj, Patologe, Gjermani
143. Alkerta Ibranji, Alergologe – Imunologe Klinike, Shqiperi
144. Alma Damzi, Obstetre-Gjinekologe, Shqiperi
145. Anxhela Karati, Mjeke e pergjithshme, Shqiperi
146. Astrit Xheka, Ortoped, Shqiperi
147. Aurora Skenderi, Alergologji, Shqiperi
148. Denisa Baci, Kerkuese shkencore, Itali
149. Dhurata Ferti, Mjeke e përgjithshme, Shqipëri
150. Diana Zeneli, Researcher in pharma company, Hollande
151. Dorina Oga, Specializante Alergologji-Imunologji Klinike, Shqiperi
152. Eglantina Shameti, Mjeke stomatologe, Shqiperi
153. Erion Hamiti, Mjek Familje, Shqipëri
154. Ermal Kopo, Mjek i pergjithshem, Shqiperi
155. Ermira Shabani, Reumatologe, Shqiperi
156. Erta Cenko, Profesioniste e Shëndetësisë, Shtetet e Bashkuara të Amerikës
157. Esmeralda Thoma, Toksikologji klinike dhe adiktologji, Shqiperi
158. Greta Xhanaj, Mjeke specializante ne Psikiatri dhe Psikoterapi, Gjermani
159. Julian Kape, Ortoped, Itali
160. Leonard Lushka, Infermier, Shqiperi
161. Livia Bani, Pediatri, Gjermani
162. Lusinda Dushi, Pneumologe, Shqiperi
163. Malvina Shtëmbari, Mjeke e përgjithshme, Shqipëri
164. Matilda Xhari, Farmaci, Shqiperi
165. Melaim Damzi, Kirurg, Shqiperi
166. Milka Kuka, imazheriste, Gjermani
167. Nadon Qafa, mjek okulist, Shqiperi
168. Nesti Sotiri, Mjekesi Interne, Gjermani
169. Panajota Sinani, Neurologji, Gjermani
170. Roland Kaza, Anestezi-Reanimacion, Shqipëri
171. Ryve Loshaj, Mjekësi Familjare dhe Emergjencë, Kanada
172. Servina Plaka, Anesteziste Reanimatore, Shqipëri
173. Sherina Lapardhaja, mjeke e përgjithshme, Shqipëri
174. Silvana Zaka, infeksioniste, Gjermani
175. Zvjetllana Skorovoti, mjeke familje, Shqipëri

Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •