Vaksinat për të mbrojtur njerëzit në rrezik kundër Covid-it dhe grip do të fillojnë në Angli

Vaksinat për të mbrojtur njerëzit në rrezik kundër Covid-it dhe gripit këtë dimër do të vendosen një muaj më herët se sa ishte planifikuar në Angli, për shkak të shfaqjes së një varianti të ri Covid.

Drejtuesit e NHS në Angli thanë se mund të ishte “një dimër shumë sfidues” nëse varianti rrit rrezikun e infeksionit.

Çdokush mbi 65 vjeç, banorët e shtëpive të kujdesit për të moshuarit dhe njerëzit me imunitet të shtypur do të marrin jabs nga 11 shtatori.

Plani është që të futen sa më shumë persona të kualifikuar deri më 31 tetor.REKLAMA

Agjencia e Sigurisë Shëndetësore e Mbretërisë së Bashkuar (UKHSA) thotë se ka informacion të kufizuar në dispozicion për variantin e ri BA.2.86, por ai ka një numër të lartë mutacionesh dhe është shfaqur në disa vende.

Nuk klasifikohet si një variant shqetësimi, por zyrtarët shëndetësorë besojnë se përshpejtimi i programit të vaksinimit të vjeshtës do të mbrojë ata që janë në rrezik më të madh për t’u sëmurë rëndë.

Mund të zvogëlojë gjithashtu ndikimin në NHS këtë dimër.

Por farmacistët janë kritikë ndaj ndryshimeve të shkurtra në plan, duke thënë se ai “ka krijuar konfuzion për ekipet e farmacive që përpiqen të bëjnë plane”.

Programi i vaksinimit zakonisht fillon në shtator, por qeveria e shtyu atë në tetor për të krijuar një hendek më të shkurtër midis vaksinave që administrohen dhe viruseve të dimrit që qarkullojnë.

“Qeveria duhet të planifikojë përpara në mënyrë më të vendosur vitin e ardhshëm për të shmangur një pasiguri të tillë,” thotë Tase Oputu, drejtor i Shoqërisë Mbretërore Farmaceutike.

Ekspertët e vaksinave në Mbretërinë e Bashkuar, JCVI, këshillojnë që grupeve të mëposhtme duhet t’u ofrohet një vaksinë Covid-19 këtë vjeshtë:

  • banorë në një shtëpi kujdesi për të rriturit
  • të gjithë të rriturit e moshës 65 vjeç e lart
  • çdo person i moshës gjashtë muaj deri në 64 vjeç në një grup rreziku klinik
  • punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe social të vijës së parë
  • kushdo i moshës 12 deri në 64 vjeç që jeton në të njëjtën shtëpi me njerëzit me sistem imunitar të dobësuar

Njerëzit që kualifikohen për një vaksinë falas të gripit janë të listuar në faqen e internetit të NHS në Mbretërinë e Bashkuar.

Dame Jenny Harries, shefi ekzekutiv i UKHSA, tha që pritej të dilnin variante të reja Covid dhe kishte informacion të kufizuar për BA.2.86 për momentin.

“Ashtu si me të gjitha variantet emergjente dhe qarkulluese të Covid-19 – si në MB ashtu edhe ndërkombëtarisht – ne do të vazhdojmë të monitorojmë BA.2.86 dhe të këshillojmë qeverinë dhe publikun ndërsa mësojmë më shumë.

“Ndërkohë, ju lutemi dilni përpara për vaksinën kur të thirreni.”

Në Skoci, programi i vaksinimit të vjeshtës fillon më 4 shtator. Ilaçet për Covid do të ofrohen për këdo mbi 65 vjeç, ndërsa vaksinat kundër gripit do të shkojnë për mbi 50-at.