Bie qeveria e Krivokapiqit, Ura e Dritan Abazoviqit propozon qeveri të pakicës

 4,331 total views,  1 views today

Udhëheqësia e Lëvizjes Qytetare për Reformën e Bashkuar (URA) me shumë gjasa do të propozojë nesër formimin e një qeverie të pakicës si zgjidhje për krizën politike në Mal të Zi. Oferta e URA për subjektet politike parlamentare do të prezantohet nesër në një konferencë për media. Një takim i palëve që përfaqësojnë këtë model është duke u zhvilluar dhe pritet që koncepti të jetë i qartë sonte.

Siç ka mësuar jozyrtarisht Portali i Radiotelevizonit të Malit të Zi nga disa burime, qeveria e pakicës do të përbëhet nga URA, SNP dhe partitë e pakicës. Kjo është diskutuar me përfaqësues të partive shqiptare dhe boshnjake. Sipas këtij propozimi, në Qeveri nuk do të kishte përfaqësues të DPS dhe DF.

Qeveria aktuale duhet të shkarkohet në mënyrë që të zgjidhet një e re. Që të bëhet kjo duhet një interpelancë, e cila duhet të nënshkruhet nga 27 deputetë.

Grupi politik që mbron këtë model nuk ka aq shumë firma deri më tani.

Kujtojmë, URA, PKS, CIVIS dhe përfaqësues të partive minoritare nënshkruan së fundmi një memorandum bashkëpunimi.

Partia Popullore Socialiste (PKS) do të vendosë për këtë ofertë për zgjidhjen e krizës politike në seancën e Kryesisë pas konferencës për shtyp të URA-s. Në seancë do të marrin pjesë edhe kryetarët e bordeve komunale të asaj partie.

Nuk dihet ende se cili do të jetë qëndrimi dhe cili do të jetë roli i SDP apo SD për këtë propozim për formimin e qeverisë së pakicës. Disa parti që kanë nënshkruar memorandumin kanë rezistencë të madhe ndaj tyre.

Në të njëjtën kohë, është e paqartë se kush do ta mbështeste një qeveri të tillë, nëse DPS dhe DF nuk do të ishin pjesë e saj. Sipas njoftimeve nga DF dhe Mali i Zi Demokratik, nismëtarët e këtij propozimi mund të marrin vetëm mbështetjen e DPS-së për këtë model.